Tuesday, December 21, 2021

Urainium dating

Urainium dating



Huvudmeny. Perioder Epoker, urainium dating. När det gäller uranserier är den stabila kärnan bly Av alla isotopiska dateringsmetoder som används idag är uran-blymetoden den äldsta och, när den görs noggrant, den mest tillförlitliga. Urainium dating Uran finns i två vanliga isotoper med atomvikter av och vi kallar dem U och U. Lamarsh, A.





Webbplatsnavigering



Av alla isotopiska dateringsmetoder som används idag är uran-blymetoden den äldsta och, när den görs noggrant, den mest tillförlitliga. Till skillnad från alla andra metoder har uranbly en naturlig korskontroll inbyggd i sig som visar när naturen har manipulerat bevisen.


Uran finns i två vanliga isotoper med atomvikter av och vi kallar dem U och U. Båda är instabila och radioaktiva och avger kärnpartiklar i en kaskad som inte slutar förrän de blir bly Pb. De två kaskaderna är olika – U blir Pb och U blir Pb. Det som gör detta faktum användbart är att de förekommer i olika takt, uttryckt i deras halveringstid den tid det tar för hälften av atomerna att sönderfalla.


U—Pb-kaskaden urainium dating en halveringstid på miljoner år och U—Pb-kaskaden är betydligt långsammare, med en halveringstid på 4. Så när ett mineralkorn bildas specifikt, när det först svalnar under sin fångsttemperatur, ställer det effektivt uran-bly "klockan" till noll. Blyatomer skapade av uranförfall fångas i kristallen och byggs upp i koncentration med tiden.


Om inget stör säden för att frigöra något av detta radiogena bly, urainium dating, dejta det är enkelt i konceptet.


Favoritmineralet bland U-Pb daters är zircon ZrSiO 4 av flera goda skäl. För det första gillar dess kemiska struktur uran och hatar bly, urainium dating. Uran ersätter lätt zirkonium medan bly är starkt uteslutet. Detta betyder att klockan verkligen är nollställd när zirkon bildas. För det andra har zirkon en hög fångsttemperatur på °C. Dess klocka störs inte lätt av geologiska händelser - inte erosion eller konsolidering till sedimentära bergarter, inte ens måttlig metamorfism. För det tredje är zirkon utbredd i magmatiska bergarter som ett primärt mineral.


Detta gör det särskilt värdefullt för att datera dessa stenar, som inte har några fossil som indikerar deras ålder. För det fjärde är zirkon fysiskt seg och lätt att separera från krossade stenprover på grund av sin höga densitet. Andra mineraler som ibland används för uran-bly-datering inkluderar monazit, titanit och två andra zirkoniummineraler, baddeleyit och zirkonolit, urainium dating. Men zirkon är en så överväldigande favorit att geologer ofta bara hänvisar till "zirkondatering.


Men även den bästa geologiska urainium dating är ofullkomliga. Att datera en sten involverar uran-blymätningar på många zirkoner för att bedöma kvaliteten på data. Vissa zirkoner är uppenbarligen störda och kan ignoreras, medan andra fall är svårare att bedöma. I dessa fall, urainium dating, Concordia-diagrammet är ett värdefullt verktyg.


Tänk på concordia: när zirkoner åldras, rör de sig utåt längs kurvan. Men föreställ dig nu att vissa geologiska urainium dating stör saker för att få blyet att fly. Det skulle ta zirkonerna på en stege urainium dating tillbaka till noll på concordia-diagrammet. Den raka linjen tar zirkonerna från concordia.


Det är här data från många zirkoner är viktiga. Den störande händelsen påverkar zirkonerna ojämnt, tar bort allt bly från vissa, bara en del av det från andra och lämnar en del orörda. Resultaten urainium dating dessa zirkoner ritar därför längs det urainium dating linje, som etablerar vad som kallas en discordia.


Tänk nu på discordia. Om en miljon år gammal sten störs för att skapa en discordia, sedan är ostörd i ytterligare en miljard år, kommer hela discordia-linjen att vandra längs med concordia-kurvan, alltid peka på urainium dating ålder för störningen, urainium dating.


Detta betyder att zirkondata inte bara kan berätta för oss när en sten bildades, utan också när betydande händelser inträffade under dess liv. Den äldsta zirkonen som hittills hittats är från 4. Med denna bakgrund i uran-blymetoden kan du ha en djupare uppskattning av forskningen som presenteras på University of Wisconsins " Earliest Piece of the Earth "-sida, inklusive artikeln i Nature som tillkännagav datumet för rekordsättningen. Dela flipboard e-post. Av Andrew Alden Andrew Alden. Andrew Alden är en geolog baserad i Oakland, Kalifornien.


Han arbetar som forskningsguide för USA. Geologisk undersökning. Lär dig mer om vår redaktionella process, urainium dating. Utvald video. Citera detta artikelformat. Alden, Andrew. Uran-bly dating. kopiera citat, urainium dating. Arkeologisk datering: Stratigrafi och serier, urainium dating. Bergets härkomst genom petrologiska metoder. Geologiska kartor över urainium dating 50 USA.


Geologisk tidsskala: eoner, epoker och perioder, urainium dating. Några stenar som innehåller silikatmaterial. Allt du behöver veta om kol.





förbjudna dejtingsajter i afrika



Huvudmeny. Uran-bly-datering är baserad på mätning av den första och den sista medlemmen i uranserien. Uran-bly-datering är en av de äldsta radiometriska dateringsmetoderna. Strålningsdosimetri. e -λt En av de äldsta radiometriska dateringsmetoderna är uran-bly-datering. Det vill säga: Uran-bly-dateringsmetod utförs vanligtvis på mineralet zirkon. Jordens ålder — Uran-bly-datering Jordens ålder är cirka 4 år. Strålskydd: Knoll, Glenn F.


ISBN Stabin, Michael G. Martin, James E. NRC, KÄRNREAKTORBEGREP U. Institutionen för energi, kärnfysik och reaktorteori. DOE Fundamentals Handbook, volym 1 och 2.


Januari kärnkraft och reaktorfysik: J. Lamarsh, Introduktion till kärnreaktorteori, 2nd ed. Pre-Julian Roman Original Julian Proleptic Julian Reviderad Julian.


gregoriansk proleptik gregoriansk gammal stil och nya stil datum Antagande av den gregorianska kalendern Dubbel dating. Lunisolar Hebrew , Hindu Solar Lunar Islamic Astronomical year numbering. Kinesisk sexårisk cykel Geologisk kalender Iransk ISO-veckodatum Mesoamerikanska Maya Azteker Vinterräkning Ny jordtid.


Kosmisk kalender Ephemeris Galaktiskt år Metonisk cykel Milankovitch-cykler. Djup tid Geologisk historia av jorden Geologiska tidsenheter. Global Standard Stratigraphic Age GSSA Global Boundary Stratotypsektion och punkt GSSP. Kronostratigrafi Geokronologi Isotopgeokemi Superpositionslag Luminescensdatering Samarium—neodymdatering.


Aminosyraracemisering Arkeomagnetisk datering Dendrokronologi Iskärna Inkrementell datering Lichenometri Paleomagnetism Radiometrisk datering Radiokol Uran—bly Kalium—argon Tefrokronologi Luminescensdatering Termoluminescensdatering. Fluorabsorption Kväveditering Obsidian hydrering Seriation Stratigrafi. Molekylär klocka.


Chronicle New Chronology Synkronoptisk vy Tidslinje År noll Floruit Terminus post quem ASPRO kronologi. Kategorier : Radiometrisk dejting.


Dolda kategorier: Artiklar med kort beskrivning Kort beskrivning matchar Wikidata. Navigeringsmeny Personliga verktyg Ej inloggad Diskussion Bidrag Skapa konto Logga in. Namnutrymmen Artikel Talk. Vyer Läs Redigera Visa historik. Huvudsida Innehåll Aktuella händelser Slumpmässig artikel Om Wikipedia Kontakta oss Donera.


Hjälp Lär dig att redigera Community-portal Senaste ändringar Ladda upp fil. Vad länkar hit Relaterade ändringar Ladda upp fil Specialsidor Permanent länk Sidinformation Citera denna sida Wikidataobjekt. Ladda ner som PDF Utskrivbar version. العربية Català Deutsch Español Français Gaeilge Bahasa Indonesia Italiano עברית Nederlands 日本語 Norsk bokmål Русский Enkel English Suomi Svenska Türkçe Українська 中文 Redigera länkar. Wikibook Historical Geology har en sida om ämnet: Andra isokronmetoder.


Wikibook Historical Geology har en sida om ämnet: U-Pb, Pb-Pb och fission track dating. Begrepp Djuptid Jordens geologiska historia Geologiska tidsenheter. Uran ersätter lätt zirkonium medan bly är starkt uteslutet. Detta betyder att klockan verkligen är nollställd när zirkon bildas. För det andra har zirkon en hög fångsttemperatur på °C. Dess klocka störs inte lätt av geologiska händelser – inte erosion eller konsolidering till sedimentära bergarter, inte ens måttlig metamorfism.


För det tredje är zirkon utbredd i magmatiska bergarter som ett primärt mineral. Detta gör det särskilt värdefullt för att datera dessa stenar, som inte har några fossil som indikerar deras ålder. För det fjärde är zirkon fysiskt seg och lätt att separera från krossade stenprover på grund av sin höga densitet.


Andra mineraler som ibland används för uran-bly-datering inkluderar monazit, titanit och två andra zirkoniummineraler, baddeleyit och zirkonolit. Men zirkon är en så överväldigande favorit att geologer ofta bara hänvisar till "zirkondatering. Men även de bästa geologiska metoderna är ofullkomliga. Att datera en sten involverar uran-blymätningar på många zirkoner och sedan bedöma kvaliteten på data. Vissa zirkoner är uppenbarligen störda och kan ignoreras, medan andra fall är svårare att bedöma.


I dessa fall är concordia-diagrammet ett värdefullt verktyg. Tänk på concordia: när zirkoner åldras, rör de sig utåt längs kurvan. Men föreställ dig nu att någon geologisk händelse stör saker och ting för att få blyet att fly. Det skulle ta zirkonerna på en rak linje tillbaka till noll på concordia-diagrammet. Den raka linjen tar zirkonerna från concordia. Det är här data från många zirkoner är viktiga.

No comments:

Post a Comment